čtvrtek 6. února 2014

Pivní rohlíky



 3 a půl hrnku polohrubé mouky
 1 žloutek
 1 lžička soli
 hrnek světlého piva
 3/4 kostky droždí
 velký panák oleje;


 bílek a 1 lžíce mléka na potření
 hrubá sůl a kmín na posypání


   Z trošky ohřátého piva a droždí připravíme kvásek, který vlijeme do důlku utvořeného v osolené mouce a necháme chvíli kynout. Až se na kvásku začnou dělat bublinky, přilijeme zbytek piva, olej, žloutek a začneme zpracovávat těsto, které následně necháme asi 40 minut kynout.


Nebo vše vložíme do pekárny a vypracujeme těsto, které necháme asi 40 minut kynout... :-)


Vykynuté těsto vyklopíme na vál a rozdělíme na dvanáct částí. Jednotlivé části zpracujeme na bochánky a následně rozválíme na placky. Ty pak postupně srolujeme na rohlíky. Vložíme na plech s pečícím papírem a potřeme bílkem rozmíchaným s mlékem a špetkou soli. Na závěr posypeme hrubou solí a kmínem. 

     Pečeme na 200°C a po 5-7 minutách přepneme na "horkovzduch" a upečeme dozlatova.


Ze zbytku těsta jsem udělala dvě pletýnky se salámem...





inspirace zde:  Pivní rohlíky podle Ládi Hrušky


Žádné komentáře:

Okomentovat