3 a půl hrnku polohrubé mouky
1 žloutek
1 lžička soli
hrnek světlého piva
3/4 kostky droždí
velký panák oleje;
bílek a 1 lžíce mléka na potření
hrubá sůl a kmín na posypání
Z trošky ohřátého piva a droždí připravíme kvásek, který vlijeme do důlku utvořeného v osolené mouce a necháme chvíli kynout. Až se na kvásku začnou dělat bublinky, přilijeme zbytek piva, olej, žloutek a začneme zpracovávat těsto, které následně necháme asi 40 minut kynout.
Nebo vše vložíme do pekárny a vypracujeme těsto, které necháme asi 40 minut kynout... :-)
Vykynuté těsto vyklopíme na vál a rozdělíme na dvanáct částí. Jednotlivé části zpracujeme na bochánky a následně rozválíme na placky. Ty pak postupně srolujeme na rohlíky. Vložíme na plech s pečícím papírem a potřeme bílkem rozmíchaným s mlékem a špetkou soli. Na závěr posypeme hrubou solí a kmínem.
Pečeme na 200°C a po 5-7 minutách přepneme na "horkovzduch" a upečeme dozlatova.
Ze zbytku těsta jsem udělala dvě pletýnky se salámem...
inspirace zde: Pivní rohlíky podle Ládi Hrušky
Žádné komentáře:
Okomentovat